Het Galgenven is een vervolg op Taming The Floods. Deze film met in de hoofdrol Jan Decleir ging in première op het Wereld Water Forum in 1999. De film werd genomineerd voor een Nederlandse Academy Award. De jury: “Een fascinerende film over een fascinerend onderwerp.”

 

“In alle opzichten geslaagd”.. De boeren – voor veel scènes zijn geen acteurs gebruikt – zijn in al hun rauwheid overtuigend. De rol van de Poolse katholieke kerk, het acteerwerk, het klopt. Oogstrelend zijn de natuuropnamen.”
- Jeroen den Blijker in Trouw

 

“Beeldend docudrama over water (...). De camera schuifelt langs uitzichten die doen denken aan kunstwerken van de zeventiende-eeuwse schilder Jacob van Ruysdael, grof getekende boerengezichten met diepe groeven en roze neuzen rooien hun aardappels als in een tot leven gebracht schilderij van Vincent van Gogh”
- Anette Embrechts in De Volkskrant

 

Taming The Floods behandelde de strijd om land en water in de benedenloop van een rivier, de Wistula in Polen. Het Galgenven handelt in Nederland over de bovenloop van de rivier, de Maas. Daar moet het water rond bronnen en beken langer worden vastgehouden teneinde overstromingen in de benedenloop te voorkomen. Nieuwe beleidsmaatregelen leiden tot dramatische gevolgen voor velen.

Synopsis Taming the Floods

Landschapsarchitect Jan Dijkstra (Jan Decleir) heeft een droom: de introductie van nieuwe natuur op een schaal zoals dat in Nederland eigenlijk niet meer mogelijk is. Als hij voor zijn werk naar Polen gaat om te adviseren bij het ontwikkelen van waterreservoirs die de regelmatige overstromingen moeten beteugelen, grijpt hij zijn kans en begint te werken aan het creëren van een groot natuurgebied waarin de mens geen invloed meer zal hebben. Hij houdt daarbij geen rekening met de gevoelens van de betrokken boeren. De problemen  nemen verder toe als hij zich bezig gaat houden met wolvenonderzoek. De wolf mag in Polen een beschermde diersoort zijn, door de boeren wordt hij nog steeds gehaat. Zijn jongere collega David (Frank Rigter) moet naar Polen om orde op zaken te stellen en Jan te ontslaan.  De confrontatie tussen Jan en David vindt plaats als paarden, door Jan in het gebied uitgezet, door wolven worden aangevallen.

 

Taming The Floods is een mengvorm van documentaire en drama. Een aantal rollen wordt gespeeld door acteurs, maar boeren, priester en deskundigen spelen zichzelf. Zij vertellen over hun eigen ervaringen bij overstromingen en reageren op werkelijke plannen om het gebied waar ze wonen en werken onder water te zetten.